PVA

PVA filament (polyvinyl alcohol)PVA filament

Polivinil alkohol ili PVA vodotopiv je polimer koji se ne smije zamijeniti s PVAc – polivinil acetatom – bijelim ljepilom topivim u vodi. PVA je sintetički polimer bez boje i mirisa sa značajnim svojstvima biokompatibilnosti. Također je niskotoksičan, pa se može koristiti u zdravstvenim proizvodima poput otopine kontaktnih leća i razumno je biorazgradiv.

PVA je najpoznatiji u zajednici 3D printanja kao potporni (support) materijal koji se koristi kod 3D printera s dva ekstrudera.

Uobičajeno, FFF printeri imaju samo jedan ekstruder, a printani dio i potporne strukture izrađuju se od istog materijala. Uklanjanje potpora može biti težak posao, ovisno o njihovom mjestu, a da ne spominjemo ružne tragove koje mogu ostaviti na modelu.

FFF printeri s dvostrukom ekstruzijom, s druge strane, omogućuju upotrebu različitih materijala za printanje modela i suporta, a tu PVA dobro nalazi svoju primjenu. Najveća prednost PVA filamenta je što se otapa u vodi, pa se potporne strukture isprintanje s ovim materijalom mogu bez napora ukloniti jednostavnim uranjanjem modela u vodu na nekoliko sati.

Ova metoda ne samo da olakšava uklanjanje potpora, već sprečava i ostavljanje tragova na modelu i smanjuje potrebu za naknadnom obradom poput brušenja i bojanja. Izvrsno rješenje, zar ne? Nažalost, nije tako jednostavno. Dvostruka ekstruzija može biti prilično teška i treba puno kalibriranja da bi se napokon dobio kvalitetan 3D print.

PVA filament je općenito dobro kompatibilan s PLA filamentom, jer koristi slične uvjete printanja, uključujući temperaturu. PLA je hidrofobni materijal, što znači da ne “voli” vodu, pa ako se model printa s PLA filamentom, a potpore s PVA filamentom,  samo će se potpore otopiti u vodi, a model će ostati u savršenom stanju.

PRAVILNA UPORABA

Zahtjevi temperature mlaznice za PVA filament mogu se jako razlikovati, ali uglavnom padaju između 180 i 200 ° C. Uvijek se držite proizvođačevim postavkama za optimalne vrijednosti, ali imajte na umu da je poznato da visoke temperature brzo razgrađuju PVA, što može dovesti do začepljenja mlaznica.

Za prianjanje na podlogu za printanje, temperatura podloge treba biti između 40 i 60 ° C trebala bi biti više nego dovoljna i za PVA i za PLA. Unatoč tome, preporučuju se i uobičajeni savjeti i trikovi za poboljšanje prianjanja. Potreban je ventilator za hlađenje dijelova, ali pripazite da se ne ohladi previše jer PVA može postati prilično lomljiv.

Pravilno skladištenje filamenta je ključno. Ovaj hidrofobni materijal upija vlagu mnogo brže od bilo kojeg drugog filamenta. Pazite da se filament čuva u hermetički zatvorenoj posudi kad se ne printa, a po mogućnosti ga pohranite i s materijalom za sušenje.

 

Sažetak idealnih postavki za PVA:

 • Temperatura mlaznice: 180-200 ° C
 • Temperatura podloge za printanje: 40-60 ° C
 • Hlađenje dijela modela ventilatorom: do 50%
 • Topljivo: u vodi

Karakteristike:

 • Izvrsno prianjanje na PLA, PLA +, PLA Pro i Naylon
 • Sigurno otapanje u vodi (nisu potrebne štetne kemikalije)
 • Biorazgradivo bez opasnih nusprodukata

Primjena:

 • Pouzdano 3D printanje vodo-topivih support-nih struktura za predmete od PLA, PLA +, PLA Pro i Nylon

Karakteristike:

 • Promjer: 1.75 +- 0.1 mm
 • Neto težina: 0.5 ili 1 kg
 • Optimizirano za 3D printere s dva ekstrudera.

U našoj ponudi imamo širok spektar PVA filamenata od različitih proizvođača i različitih boja. Nakon što ste doznali nešto o PVA filamentima možete ući u naš webshop te izabrati Vaš filament po vlastitom izboru.

Click outside to hide the comparison bar
Usporedi