ABS ili PETG?

ABS ili PETG?

Dragi čitatelji!

U ovom novom nastavku serijala usporedbe materijala saznajte nešto što ne znate o PETG i ABS filamentima, ili potvrdite ono što ste već i sami naslutili!

UPOZNAJTE SE S MATERIJALIMA:


Većina Vas se već susrela s nekim od ovih materijala, bilo da ste ih koristili ili samo čuli za njih. Ideja ovog članka je približiti Vam neke opće informacije o njima, pa ako još uvijek razmišljate o tome da probate neki novi materijal, preporučamo da pročitate malo o njima kako biste lakše odlučili koji Vam više odgovara.

ABS je jedan od prvih materijala ikad korišten u FDM načinu 3D printanja. Danas je to jedna od najčešće korištenih termoplastika, koristi se u različitim procesima kao npr. Injekcijsko prešanje za izradu svega od sjedala u avionima do LEGO kocki!

Dolaskom PLA na scenu, ABS je izgubio mjesto materijala korištenog za sveopću uporabu. Sada, PETG prijeti preuzimanjem prvog mjesta iz pogleda izrade čvrstih i dugotrajnih, kompletnih 3D modela. Mnogi proizvođači i korisnici PETG će opisati kao savršen spoj između snage ABS-a i jednostavnosti printanja PLA.

A sada treba vidjeti kako dobri stari ABS se nosi s navalom novih materijala, u ovom slučaju PETG-a!

Kako odabrati materijal?

Ukratko, PETG je čvršći, durabilniji materijal koji se puno lakše printa i može se koristiti na gotovo svim printerima bez ikakvih problema. S druge strane, ABS ima vrlo zavidnu karakteristiku što ostaje nepromijenjenih karakteristika i na 100°C (naravno, točna granica je ovisna o proizvođaču). Još jedan razlog zašto uopće razmatrati ABS je njegova sposobnost lijepljenja, odnosno ako morate rastaviti neki veliki 3D model na manje, bez problema ćete ga sastaviti pomoću ljepila u oblik koji ste zamislili, dok s PETG to je praktički nemoguća misija.

Ispod ovog teksta nalazi se tablica u kojoj su opisane i označene karakteristike koje smo usporedili, a probali smo se držati samo onih koje je objektivno moguće izmjeriti kako ne bismo uspoređivali različite proizvođače. Također, neke ovise o samom materijalu i načinu printanja, dok neke se odnose i na vrstu printera koju „morate“ imati.

Iz tablice se vidi da je PETG u većini slučajeva potpuno nadigrao ABS, iako na kraju se sve svodi na osobnu preferenciju i naravno na Vaš 3D printer.

ABS traži puno više za kvalitetan print, a ne nudi neka znatna poboljšanja, izuzev nešto veće otpornosti na temperaturu nakon izrađenog modela. Naravno, onaj korisnik kojem je ekstremno bitno da nakon printanja taj isti model može i obraditi, PETG uopće nije opcija, dok je ABS vrlo zahvalan za takve pothvate.

PETG je jednostavniji za printanje a ujedno i snažniji materijal sa puno većim izborom boja i varijanti, dok s druge strane nakon obrade nije nimalo zahvalan za bojanje ili lijepljenje, što u principu znači ono što se isprinta, takvo i ostaje. Također, ima nešto nižu toleranciju na temperaturu od ABS-a.

Na kraju, odgovor na pitanje ABS ili PETG morate donijeti sami, ali nadamo se da Vam je ovaj članak barem malo uspio olakšati odluku!

Kratka napomena:

PETG mnogi proizvođači nazivaju pod nekim drugim nazivom, međutim i dalje se radi o PETG materijalu ali većinom sa nekim dodanim elementima ili posebnim mješavinama za nešto veću kvalitetu ili čvrstoću.

Kao i u prethodnom članku (PLA ili PETG?), nismo ulazili u parametre printanja osim što smo se dotaknuli temperatura okoline zbog različitosti proizvođača

Ako nakon ovog članka još uvijek imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte preko kontakta na dnu stranice!

Ako ste već odlučili koji materijal je za Vas, potražite što imamo u našoj ponudi, sigurno ćete pronaći ono što tražite!