ANISOPRINT CFC TEHNOLOGIJA

ANISOPRINT CFC TEHNOLOGIJA

Što je Anisoprint CFC tehnologija

Svjedoci smo ubrzanog razvoja tehnologija te u takvom svijetu ubrzane tehnologije raste i potreba za sve većim i bržim razvojem proizvoda. Iz tog razloga dolazi i potreba za brzim i efikasnim stvaranjem 3D modela, prototipa ili funkcionalnog modela s ciljem što bržeg dobivanja proizvoda.

ANISOPRINT CFC (Composite filament coextrusion) TEHNOLOGIJA

Anisoprint tehnologija temelji se na polaganju kompozitnih niti (CFC composite filament coextrusion). Različiti termoplastični polimeri mogu se ojačati kompozitnim vlaknima, konsolidirati i stvrdnuti u jednostupanjskom potpuno automatiziranom procesu koji ne zahtijeva naknadnu obradu. Dvije komponente (vlakna + impregnacija) osigurava nisku poroznost, dobru adheziju vlakana na polimer i vrhunska mehanička svojstva.

Anisoprint omogućuje aditivnu proizvodnju laganih dijelova kompozitnih materijala složenog oblika s vrhunskim mehaničkim svojstvima za krajnju proizvodnju u zrakoplovnoj, automobilskoj, robotičkoj i zdravstvenoj industriji. Nove tehnologije želi zamijeniti metalne dijelove optimalnijim dijelovima od kompozitnih materijala u širokom spektru slučajeva.

Anisoprint je renomirana tvrtka s sijedištem u Rusiji, te ima veliki broj razvojinih stručnjaka koji su uvelike doprinjeli razvoju nove tehnologije kod 3D printanja. Nova CFC tehnologija uvelike doprinosi razvoju funkcionalnih proizvoda iz kompozita ojačanih vlaknima (Karbon ili Basalt) koji su puno lakši i čvršći od metalnih elemenata. U nastavku je slikovito prikazana klasična FDM tehnologija u odnosu na kompozitnu FDM tehnologiju 3D printanja.

Anisoprint kompanija razvila je dvije verzije stolnih 3D printera (Composer  A3 i Composer  A4) i industrijski 3D printer (Prom IS 500).

 

Kakvi su kompozitni materijali?

CCF – Composite Carbon Fiber

Anisoprint CCF je dvo-komponentni materijal, koji sadrži ojačavajuće Karbonsko vlakno i vezivnu komponentu (impregnacijsko sredstvo). Vezivna komponenta osigurava kvalitetnu impregnaciju vlakna karbona za ojačanje i dobru adheziju na različite vrste termoplastičnih materijala. Različiti termoplastični vezivni materijali mogu se koristiti za postizanje željenih fizikalnih svojstava, toplinskih, kemijskih, otpornost na vanjske uvijete ili druga svojstava. Materijal nastaje u procesu koekstruzije CCF ojačavajućeg vlakna i termoplastične niti za konsolidaciju na licu mjesta.

Kompozitna vlakna koriste se za ojačanje plastike tijekom izrade modela, što čini model lakšim i tvrđim od aluminija.

Anisoprint CCF 1.5K isporučuje se na spulama od 750 m vlakana, što je dovoljno za izradu potpuno kompozitne kocke 56x56x56 mm ili potpuno kompozitne ploče veličine A3 papira i debljine 2,9 mm.

CBF – Composite Basalt Fiber

Anisoprint CBF je dvo-komponentni materijal, koji sadrži ojačavajuće Bazaltno vlakno i vezivnu komponentu (impregnacijsko sredstvo). Ima veliku pažnju u industriji kompozita, jer je kemijski stabilan i imaju izvrsna mehanička i toplinska svojstva. Zbog svoje visoke komercijalne vrijednosti, Bazalt ima mnogo primjena u polimernoj i građevinskoj industriji. Iako je doza Bazalta ključni čimbenik u kompozitima ojačanim bazaltnim vlaknima (BFRC), a mehaničke se značajke značajno poboljšavaju kako se doziranje povećava, sučelje vlakno-komponent je još jedan važan parametar koji određuje performanse BFRC-a tijekom njihovog vijeka trajanja. Prianjanje između komponente i Bazalta presudno je za prijenos naprezanja i poboljšanje mehaničkih svojstava kompozita.

Kompozitna bazaltna vlakna nude sljedeće pogodnosti:

 • 15 puta tvrđa i čvršća od uobičajene plastike
 • Odnos čvrstoće i mase više je od dva puta veći nego za aluminij 2024-T351
 • 5 puta lakši od čelika i jak kao nehrđajući čelik

Anisoprint CBF isporučuje se na spulama od 750 m Bazaltnog vlakana.

U nastavku su navedeni parametri razlike između Karbona i Bazalta

anisoprint composer

 

DESKTOP ANISOPRINT COMPOSER

Anisoprint Composer 3D printeri mogu raditi s kompozitnim materijalima CCF composite carbon fiber i CBF composite basalt fiber. Najveća razlika između Composer A4 i Composre A3 printera je u gabaritima printane površine.

 1. Composer A4 – gabariti printanja su 296 x 210 x 140 mm
 2. Composer A3 – gabariti printanja su 420 x 297 x 210 mm

Osim gabarita printanja samo ih još razlikuje masa samog printera, položaj ekstrudera i njihova vanjska dimenzija uređaja. Više o svim ostalim parametrima navedenih 3D printera možete pogledati na niže navedenoj slici.

Anisoprint CFC tehnologija

Industrijski Anisoprint Prom IS 500

Anisoprintov trenutno najnoviji 3D printer je opremljen novim sustavom aditivne tehnologije. Dizajniran je za 3D printanje termoplastike pod visokim temperaturama koje sadržavaju kontiunirana vlakna.

Anisoprint CFC tehnologija

Anisoprint ProM IS 500 omogućuje printanje materijala ojačane vlaknima (Karbon i Basalt) sa visoko temperaturnim termoplastikama poput PEEK i PEI.

3D Printer sadržava zagrijanu komoru za printanje koje mogu postizati temperaturu do 160°C, kao i opciju ekstrudiranja materijala na temperaturama do 400°C. Kako bi se izbjeglo miješanje između polimera visokih performansi, ProM IS 500 sadrži 4 zamjenjive printerske glave za CFC tehnologiju i klasičnu FFF tehnologiju.

Maksimalna temperatura ekstrudiranja:

FFF printerske glave

 • 270°C uz printersku glavu za topljive materijale
 • 400°C uz printersku glavu za visoke temperature (PEI i PEEK)

CFC printerska glava

 • 1.5k CCF za rezačem
 • 3k CCF sa rezačem
 • CBF sa rezačem

Sustav hlađenja printerske glave:

 • Tekuće hlađenje

Kompatibilni filamenti:

 • Filament sa procesnim temperaturama do 270°C – PLA, ABS, PETG, PA(NYLON), TPU,PC,ASA, SBS (kao i sve CF/GF varijante filamenta koje koriste mlaznice od očvrsnutog čelika)
 • Za visoko temperaturni ekstruder: PEEK, PEI

Materijali koje koristi za ojačavanje:

 • Anisoprint 1.5k Composite Carbon Fiber
 • Anisoprint 3k Composite Carbon Fiber
 • Anisoprint Composite Basalt Fiber

Anisoprint CFC tehnologija

Od nedavno u našoj ponudi imamo navedene printere za ozbiljna industrijska rješenja. Ukoliko Vas zanima više o svemu slobodno se obratite našem timu printer3d.

Video o Anisoprint CFC tehnologiji i Composer 3D printerima