ASA ili ABS?

ASA ili ABS?

Dragi čitatelji!

U ovom novom nastavku serijala usporedbe materijala saznajte nešto što ne znate o ASA i ABS filamentima, ili potvrdite ono što već znate!

Većina Vas se već susrela s nekim od ovih materijala, bilo da ste ih koristili ili samo čuli za njih. Ideja ovog članka je približiti Vam neke opće informacije. Ako još razmišljate o tome da probate neki novi materijal, pročitajte o njima kako biste lakše odlučili koji Vam više odgovara.

Da ne duljimo, pogledajmo kako se ABS nosi s navalom novih materijala, u ovom slučaju ASA!

UPOZNAJTE SE S MATERIJALIMA:

ABS je jedan od prvih materijala ikad korišten u FDM načinu 3D printanja. Danas je to jedna od najčešće korištenih termoplastika. Koristi se u različitim procesima kao npr. Injekcijsko prešanje za izradu svega od sjedala u avionima do LEGO kocki!

ASA je relativno novi materijal u svijetu 3D printanja, a to je zapravo inženjerska termoplastika sa sličnom molekularnom strukturom kao ABS, ali sa nekim bitnim razlikama.

Ispod ovog teksta nalazi se tablica u kojoj su opisane i označene karakteristike koje smo usporedili, a probali smo se držati samo onih koje su relevantne za usporedbu. Budući da neke karakteristike dijele, tamno zelenom bojom je obojan onaj materijal koji ima bolje ili snažnije karakteristike koje se uspoređuju, dok standardno crveno je označena karakteristika koja je loša ili nepostojeća.

 

ASA ili ABS

ZAKLJUČAK

Kao što možete vidjeti na tablici, ASA je po mehaničkim i kemijskim svojstvima bolji i jednostavniji materijal za printanje od ABS-a, te bi se dalo zaključiti da je ASA sveukupno bolji izbor filamenta za 3D printanje.

ASA je filament vrhunskih mehaničkih i kemijskih svojstava, te naknadne obradivosti kojoj nema premca. Iako je po zahtjevima za 3D printer vrlo slična ABS-u, ti zahtjevi su također niži, a sama ugodnost prilikom printanja je nešto veća, pa i u tom pogledu ASA odnosi pobjedu.

ABS u ovoj usporedbi ispada lošiji u svakom segmentu, međutim to ne znači da je ABS loš za 3D printanje. Dapače, vrlo je dobar s velikom količinom uputa za pravilnu uporabu. Međutim, s napretkom tehnologije bilo je pitanje vremena kada će se pojaviti neki materijal koji će u potpunosti zasjeniti ABS, a čini se da je to vrijeme upravo došlo. Jedina stavka koja radi razliku u ovoj priči je što je cijena ASA filamenata u pravilu uvijek veća naspram ABS-a. To dovodi do pitanja što je Vama bitnije, veća kvaliteta i jednostavnost printanja ili generalni troškovi izrade 3D modela.

Kao i u protekla dva članka ovog serijala, na kraju odgovor na pitanje ASA ili ABS morate donijeti sami, ali nadamo se da Vam je ovaj članak barem malo uspio olakšati odluku.

Kratka napomena:

Za razliku od prethodna dva članka (PLA ili PETG?, ABS ili PETG?), ovdje smo se dotaknuli i parametra printanja kako bismo pokazali malu, ali opet znatnu razliku u zahtjevima. Potrebno je upamtiti da parametri ovise o proizvođačima te da je najbolje pratiti upute proizvođača

Ako nakon ovog članka još uvijek imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte preko kontakta na dnu stranice!

Ako ste već odlučili koji materijal je za Vas, pretražite našu ponudu, sigurno ćete pronaći ono što tražite!