Bitne stavke kod odabira mlaznice za 3D printer

Bitne stavke kod odabira mlaznice za 3D printer

Mlaznica je jedan od najbitnijih sastavnih dijelova kod 3D printanja da će izbor koji ćete napraviti dok ih kupujete izravno utjecati na mnoge aspekte vaših isprintanih modela. Od detalja do brzine printanja, vaša mlaznica određuje veliki dio performansi vašeg 3D printera. Dakle, dobar izbor mlaznice je veliki korak prema uspješno isprintanom modelu.

Ali s toliko mnogo vrsta mlaznica, odabir jedne može biti pomalo neodoljiv. Različiti materijali, promjeri i oblici dolaze sa svojim prednostima i manama. Ako želite kupiti onu pravu, neophodno je imati dobru ideju o tome kako će različita svojstva utjecati na vaše 3D printanje te na kraju kako će mlaznica utjecati na modele koje printate.

Materijali mlaznica

Materijal koji biste trebali odabrati za mlaznicu 3D printera najviše će ovisiti o filamentima koje želite koristiti. Ako namjeravate printati s nečim jednostavnim kao što je PLA, većina mlaznica na tržištu bit će zadovoljavajuća. Ali ako želite 3D printati koristeći više industrijske filamente, trebat će vam materijal koji može podržavati veću temperaturu.

Mjed

Ako ste kupili 3D printer, a da niste znali mnogo o ovim uređajima, velika je vjerojatnost da je vaš 3D printer došao s mlaznicom od mjeda. To je najpopularnija, proračunski prihvatljiva i pouzdana mlaznica koju možete kupiti na tržištu, a možete ih kupiti na veliko kako biste ih učinili još pristupačnijim.

Mjed je toliko popularan u izradi mlaznica za 3D printere zbog svojih impresivnih svojstava toplinske vodljivosti i cijene. Mjedena mlaznica pomoći će vam da održite temperaturu mlaznice u skladu s temperaturom “hot enda”. To omogućuje bolje iskustvo 3D printanja s većinom osnovnih filamenata koje možete pronaći na tržištu.

Imajte na umu da se 3D printanje proizvoda koji su sigurni za hranu s mjedenom mlaznicom ne preporučuje jer je poznato da te mlaznice kontaminiraju printani dio, što može biti štetno za ljudsko zdravlje kada se konzumira.

Čelik

Ako vam je potrebna izdržljivija mlaznica za 3D printer kako biste koristili neke od industrijskih vrsta filamenata koji imaju znatno višu točku taljenja od drugih materijala, čelik će obaviti posao. Dok je mjed obično ograničena na maksimalnu temperaturu od 300°C, varijante čeličnih mlaznica mogu ići i do 500

Imaju višu cijenu od mjedenih mlaznica, ali imaju prednost jer mogu printati bilo kojom vrstom filamenata koju želite. Na tržištu postoje dva glavna izbora čeličnih mlaznica za 3D printer. Nehrđajući čelik dobar je izbor za ljude koji žele iskustvo 3D printanja bez problema bez opasnosti od začepljenja, a kaljeni čelik savršen je za 3D printanje s abrazivnim materijalima.

Specijalne mlaznice

Postoji i nekoliko vrlo vrhunskih specijalnih mlaznica koje ne koristi velika većina ljudi, uglavnom zbog njihove cijene. Postoje sastavljene mlaznice izrađene od nekoliko različitih materijala i mogu printati s inženjerskim materijalima kao što su PEEK ili Ultem. Postoje i mlaznice poput E3D-ove X Nozzle koje su tehnički izrađene od čelika, ali koriste specijaliziranu leguru alatnog čelika za vrhunske performanse pri 3D printanju s abrazivnim filamentima.

Konačno, tu su mlaznice izuzetno visoke klase poput rubin mlaznica koje nude dugi radni vijek. Mogu postići visoke temperature bez problema i pružaju nisku abraziju, dobru toplinsku vodljivost i izdržljivost. Iako na prvu zvuče nevjerojatno, teško je opravdati cijenu od 100 Američkih dolara kada je u pitanju mlaznica za 3D printer.

Promjeri mlaznica

Promjer mlaznice koju koristite odredit će debljinu filamenta koji ekstrudirate. To će pak utjecati na točnost i preciznost printanog dijela. Odabir promjera mlaznice 3D printera uvijek će biti izbor između brzine i preciznosti, ali postoje neke varijacije koje se naširoko smatraju najboljim.

> 0.4mm mlaznice

Mlaznice 3D printera sa širim promjerom od 0,4 mm nalaze se na većoj strani spektra promjera mlaznica. Iako detalji i preciznost neće biti tako dobri kao što biste dobili s manjom mlaznicom, oni i dalje imaju izvrsne kvalitete.

Ove mlaznice za 3D printer uštedjet će vam znatnu količinu vremena omogućujući vam printanje puno većim brzinama. Smanjuju šanse za neuspjeh printanja zbog problema s mlaznicama jer nisu toliko sklone začepljenju kao one manje.

0.4mm mlaznice

0,4 mm se u velikoj većini smatra najboljom točkom kada su u pitanju promjeri mlaznica 3D printera. Širina ekstruzije neće biti tako debela kao što bi bila s mlaznicama većeg promjera, tako da ćete moći dobiti oštrije detalje. Brzina printanja također neće biti tako astronomski visoka kao što bi bila s manjim veličinama mlaznica.

Dok su mlaznice od 0,4 mm već neko vrijeme normala u svijetu 3D printanja, njihova je upotreba nedavno dovedena u pitanje. S novim razvojem software-a za 3D printanje, potpuno je moguće postići istu preciznost koju dobivate s mlaznicom od 0,4 mm pomoću mlaznice od 0,6 mm.

< 0.4mm mlaznice

I konačno, imamo mlaznice promjera manjeg od 0,4 mm. Detalji, kvaliteta printanja i preciznost koju dobivate s ovim mlaznicama za 3D printer bit će kao ništa drugo na tržištu. “support” koji printate pomoću ovih mlaznica također će biti puno lakše ukloniti. Za dijelove koji zahtijevaju izuzetnu preciznost, ove mlaznice će biti najbolji izbor.

Nedostatak im je vrijeme printanja. Kao što vjerojatno možete pretpostaviti, kada filament koji se istisne kroz mlaznicu postane tanji, bit će potrebno više vremena da se modeli koji se printaju završe. Također, preporuča se da visina sloja bude oko 80% promjera vaše mlaznice. Dakle, korištenje manje mlaznice također će prisiliti vašu ruku na printanje s nižom visinom sloja, produžujući vrijeme ispisa još više. Ove mlaznice su održive samo ako možete žrtvovati vrijeme za bolje detalje.

Veličina mlaznice

Različite veličine mlaznica dolaze s potpuno različitim sustavima ekstruzije. Tako da zapravo nećete morati znati razliku između njih ako kupujete novu mlaznicu. Morat ćete odabrati onaj koji odgovara vašem trenutnom sustavu ekstruzije, ali mi ćemo svejedno objasniti razliku između njih.

Standardna veličina

Većina postavki 3D printanja radi s vašim standardnim mlaznicama. Bit će dugi oko 12-13 mm. Manja veličina znači da se puno brže zagrije i ohladi u usporedbi s drugim vrstama mlaznica na tržištu. Pouzdani su i najorašireniji.

"Vulkano" veličina

Volcano mlaznice izrađene su za drugačiji sustav ekstruzije od vaše standardne mlaznice od 12-13 mm. Obično su dugi oko 21 mm, a čak imaju i Super Volcano mlaznice koje mogu ići do 50 mm. Rade s lakšim sustavom grijanja što znači da 3D printeri koji mogu koristiti vulkansku mlaznicu mogu printati većim brzinama. Oni također istiskuju mnogo više filamenta od standardnih.

Zaključak

Kada imate ovoliko izbora, odabir mlaznice za 3D printer činit će se kompliciranim. Ali kada se bacite na to, nećete trebati posebnu mlaznicu za printanje većine predmeta koje želite printati. Dobit ćete prilično pristojne performanse s 0,4 mm mjedenom mlaznicom i moći ćete printati većinu stvari koje želite. Ali ako imate više novca za potrošiti i želite nadograditi svoje postavke, možete isprobati alternative i pronaći onu koja odgovara vašim postavkama i printa najbolje.

Vaš Printer3d tim.