Creality Ender 3 V2 vs. BIQU B1

Creality Ender 3 V2 vs. BIQU B1

Poštovani korisnici i ljubitelji svijeta 3D printanja!

Od nedavno na našem webshopu www.printer3d.hr možete pronaći 3D printer poznatog svjetskog proizvođača, matičnih ploča, zaslona i sličnih električnih sklopova Bigtreetech.

Bigtreetech ima sjedište u Kini u gradu Shenzhenu gdje je i sjedište brojnih ostalih proizvođača printera.

Naime Bigtreetech je od nedavno izbacio svoju liniju 3D printera pod nazivom BIQU  B1.  Navedeni printer moguće je kupiti u crnoj i ljubičastoj boji. BIQU B1 printer je veoma sličan Creality Ender 3 V2 printeru s vrlo sličnim ako ne i nešto boljim komponentama u odnosu na Ender3 V2 3D printer.

BIQU B1

Ender 3 V2

Creality Ender 3 V2

Usporedba BIQU B1 i Creality Ender 3 V2

Krenimo s usporedbom BIQU B1 i Creality Ender 3 V2 printera:

  • Matična ploča i stepper driveri

Matična ploča BIQU B1 je BTT Skr 1.4 s stepper driverima TMC2225. Skr 1.4 ima 32-bitni dvostruki operativni sustav čip Lpc1768 od 100 MHz, koji osiguravaju sjajne performanse ispisa BIQU B1 i omogućava tih rad.

Ender3 V2 također primjenjuje 32-bitni dvostruki operativni sustav sa 72Mhz Stm32f103 čipom i TMC 2208. Moramo priznati da TMC2208 nije usporediv s TMC2225 u smislu smanjenja buke.

  • Ekstruder

Kao što možemo vidjeti na donjoj slici, BIQU B1 ima 3 ventilatora za hlađenje, jedan više od Ender3 V2. B1 primjenjuje konektor USB  tipa C na ekstruderu, mogu se koristiti obje strane, što je vrlo jednostavno za rad. Sve u jednom C konektor omogućuje vrlo uredno postavljanje kabela i jednostavnu zamjenu ili popravak ekstrudera.

U Ender3 v2, više kabela je povezano s unutarnjom pločom ekstrudera. Stoga, ako trebate zamijeniti ekstruder, morate rastaviti ekstruder i ponovno spojiti više kabela. Još jedan vrhunac ekstrudera BIQU B1 su RGB svjetla kojima možete osvijetliti radnu površinu printera. Dostupne su četiri boje RGB svjetla na ekstruderu. A boja se može mijenjati na dodirnom zaslonu. Za usporedbu, nema sličnog dizajna na Ender3 V2.

  • Napajanje i mehanička struktura

S obzirom na napajanje, Ender3 V2 je bolji izbor jer Ender 3 V2 primjenjuje Meanwell napajanje, dok BIQU B1 koristi samo normalno. Oboje koriste Prusa i3 strukturu s jednom Z osi. Razlika je u tome što je BIQU B1 dizajniran s dvije vodilice osi Y i njegova je stabilnost jača od stabilnosti strukture jednostruke vodilice Ender3 V2.

  • Zaslon

BIQU nudi dvostruki operativni sustav. Dostupni su i BTT TFT35 V3.0 marlin i dodirni zaslon. A brzina operativnog sustava traje samo jedan klik. Ima izbor na 15 jezika, uključujući engleski, francuski, njemački, portugalski itd., Dok Ender3 V2 podržava samo Marlin Mode s 2 jezika (engleski i kineski). Još jedan razlog da damo prednost BIQU B1 je taj što će tim inženjera Big-treea i ubuduće pružati ažuriranja operativnog sustava zaslona.

  • Sustav za povlačenje filamenta

Jedna od omiljenih značajki Ender3 V2 je okretni gumb dodan na ekstruderu. Ovaj izvrstan dizajn olakšava punjenje i hranjenje niti. BIQU B1 nema ovaj dizajn, ali njegova prednost leži u modulu za otkrivanje pucanja filamenta. Tu je i senzor filamenta koji otkriva slomljeni materijal.

  • Podloga za printanje

Ender3 V2 primjenjuje kaljeno carborundum staklo.  Korisnici se često žale da s ovog stakla nije lako ukloniti printane dijelove, što je dobro u drugom slučaju da se model dobro zalijepi. Lako je ogrebati površinu stakla kada se model ukloni spatulom. BIQU B1 ima magnetnu, fleksibilnu, uklonjivu podlogu. Korisnici mogu lako ukloniti printani model nakon što se čelični lim ohladi. Osim toga, fleksibilna čelična ploča bit će izdržljivija od površinskog staklenog sloja.

Zaključak

Ukratko, ova dva 3D printera imaju svoje prednosti i nedostatke. Ako želite odabrati printer i zamijeniti stari Ender3, mislimo da su oba izbora dobra. Naš je prijedlog da, ako više cijenite softverske funkcije i interaktivnost proizvoda, možete odabrati BIQU B1.

Ako cijenite utjecaj proizvođača tj. marke proizvoda tada Ender3 V2 može biti prikladniji za Vas. Konačno, moramo reći da je BIQU B1, kao prvi 3D printer glavne serije Big-tree Tech, dao vrlo dobar obrazac za odgovore. Vrlo dobar, tih i pouzdan proizvod s vrlo jakim karakteristikama kao konkurencija Ender 3V2 3D printeru.

Nadamo se da smo ovom usporedbom dovoljno približili novost na tržištu BIQU B1 i već svima poznatog proizvođača Creality s svojim produktom Ender 3 V2. Oba navedena printera imamo na zalihi i dostupni su odmah po narudžbi s dostavom unutar 48h.

Ukoliko imate još dodatnih pitanja slobodno nam se obratite.