Ender 6 vs Sermoon D1

Ender 6 vs Sermoon D1

Creality3D

Ender 6 vs Sermoon D1

Creality3D je svjetski renomirano ime za izradu otvorenih, DIY 3D printera s visokom kvalitetom i pristupačnom cijenom. Razvitkom same tvrtke proširio se i opseg ponude na zatvorene 3D printere kako bi svojim vjernim korisnicima omogućio lakšu izradu ozbiljnijih materijala kao što su ABS, ASA, PA itd.

Potrebno je dodatno objasniti što je točno zatvoreni tip printera. Kako bi se printer smatrao zatvorenim tipom, mora biti zatvoren prema cijeloj okolini, odnosno mora se sastojati od određenih stranica koje služe kao otpor istjecanja topline, a ujedno i kao štit protiv utjecaja vjetra ili okoline na prostor printanja. S druge strane, postoje i polu-zatvoreni printeri koji imaju barem jednu stranicu otvorenu, najčešće gornju. Oba printera u ovom članku su polu-zatvoreni, makar je moguće nabaviti/izraditi i tu posljednju stranicu kako bi postali potpuno zatvoreni.

Kako Vas ne bi zamarali sa definicijama, slijede karakteristike Ender 6 i Sermoon D1 3D printera.

Ender 6

Ender 6 je izašao 2020. godine i prvi je od svih Creality 3D printera koji se odlikuje vrlo stabilnom i pouzdanom Core-XY strukturom. Vrlo sličan Ender 5 seriji, dodatak su četiri stranice koje ga zatvaraju sa svih bočnih strana.

CoreXY

CoreXY nećemo detaljno objašnjavati, ali bit je da se ekstruderska glava može kretati puno brže nego u uobičajenoj Gantry izvedbi, a brzina printanja je do čak 150 mm/s za što može zahvaliti stabilnosti ovog strukturnog dizajna.

Oštri vanjski dizajn

Ender 6 dolazi s 8 plavih, kutnih plastičnih štitnika kako bi sakrio metalne kutove i oštre rubove. Sve stranice i prednja vrata su izrađene od akrila, koji je vrlo lagan i čvrst. Prozirne stranice omogućuju uvid u stanje procesa printanja.

Također, filament se nalazi s vanjske strane kućišta, što nekima može biti pozitivno zbog dostupnosti, a nekima negativno zbog vanjskih utjecaja poput vlage.

Sermoon D1

Sermoon D1 je noviji 3D printer koji je prvi put objavljen krajem 2020. godine, a relativno odnedavno je dostupan svima (kod nas na zalihi). Vrlo sličan je Enderu 6 (zbog čega i radimo ovaj članak), ali dizajnom se razlikuje jer ima zaobljene spojeve stranica i cijeli je sive boje.

Direct Drive

Glavna razlika između Endera 6 i Sermoona D1 je što D1 ima Direct drive način dostave filamenta. Direct drive znači da se motor za feed filamenta nalazi tik uz eksruder. Ovaj sustav, kao što većina iskusnih korisnika već i zna, omogućuje printanje fleksibilnih (npr. TPU) filamenata, a u kombinaciji s zatvorenim stranicama takav filament ne predstavlja problem.

Stabilnost pokreta

D1 ima vijčane vodilice, po jednu na svakoj strani podloge, što rezultira stabilnijim pokretima po Z-osi. S time u vidu, potrebno je pravilno namjestiti sve vodilice i pripadne elemente prilikom početne montaže.

Usporedba tehničkih karakteristika

Ender 6 vs Sermoon D1 

 Ender 6Sermoon D1
Radni volumen250 x 250 x 400 mm280 x 260 x 310 mm
Veličina 3D printera495 x 495 x 650 mm500 x 500 x 531 mm
Težina22 kg20,5 kg
Sustav dobave filamentaBowdenDirect Drive
Sustav pokretaCore-XYKartezijski XY
Podržani filamentiPLA,PETG,ABSPLA, PETG, ABS, TPU

 

U tablici su napisane razlike, dok zajedničke značajke su sljedeće:

  • Podloga od temperiranog stakla
  • Tiha matična V.4.3.1.
  • Senzor filamenta
  • 4,3 inčni ekran osjetljiv na dodir
  • Ručno niveliranje
  • DIY printer

Zaključak

Oba printera imaju svoje prednosti i nedostatke usporedno jedan s drugim. D1 omogućuje veći raspon materijala kojim se može uspješno printati 3D modele, dok Ender 6 je puno brži prilikom printanja.

I Ender 6 i Sermoon D1 su vrlo zadovoljavajući 3D printeri, a ovisno o Vašim potrebama morate donijeti odluku koji Vam više odgovara. Ako imate nekakvih nedoumica u vezi ova dva printera slobodno nas kontaktirajte da razjasnimo sve što Vas muči. Ako ste odluku već donijeli, klikom na tipke na kraju teksta odvest ćemo Vas u naš web-shop gdje brzo i jednostavno možete postati novi vlasnik Ender 6 ili Sermoon D1 3D printera.