Koraci u procesu printanja metala pomoću Raise3D Metalfuse tehnologije

U ovom videu predstavljamo Raise3D Metalfuse, naprednu tehnologiju 3D printanja metala koja proizvođačima omogućuje jednostavnu proizvodnju visokokvalitetnih dijelova od punog metala (inox). S Metalfuse tehnologijom možete uživati u svojoj slobodi dizajna, pristupačnoj cijeni i kratkom vremenu isporuke kako biste učinkovito zadovoljili svoje proizvodne potrebe. 

Vrhunska tehnologija Raise3D Metalfuse pruža potpuni proces printanja metala, od predobrade do naknadne obrade, osiguravajući dosljednu kvalitetu u svakom ispisu. Navedena se tehnologija preporučuje za primjenu u zrakoplovnoj, automobilskoj i industrijskoj proizvodnji, te čak i u edukativnim ustanovama između ostalog jer se može zamijeniti jednim dijelom CNC obrada istog modela.

Raise3D MetalFuse sustav je  potpuno integrirani sustav za 3D print metala, razvijen u bliskoj suradnji s BASF Forward AM  kompanijom i Ultrafuse filamentima metala.

Glavne primjene metalnih dijelova proizvedenih FFF 3D printanjem su alati, šablone i učvršćenja, funkcionalni dijelovi i prototipovi te proizvodnja malih serija.

MetalFuse Raise3D sustav nudi cjelovito rješenje, koje se sastoji od postupka izravnog metalnog 3D printanja, uparenog s posebnom verzijom slicera ideaMaker-a kompatibilnog s MIM opremom. Uz ovo rješenje, prednosti MetalFuse-a uključuju niske režijske troškove i mogućnost obavljanja serijske proizvodnje.  MetalFuse štedi više energije i ekološki je prihvatljiviji u usporedbi s procesima kao što su CNC i SLM (Selektivno lasersko topljenje).

Sustav Raise3D MetalFuse sastoji se od stolnog 3D printera Forge1, peći za katalitičko uklanjanje veziva D200-E, peći za sinteriranje S200-C, programa za “slajsanje” ideMaker Metal i filamenata Ultrafuse tvrtke BASF Forward AM.

Dakle, proces obrade kao što prikazuje video je sljedeći:

  1. Model se printa na Forge1 3D printeru materijalom Ultrafuse 316L i Ultrafuse 17-4 PH
  2. Model se stavlja u uređaj D200-E, te se polimer uklanja iz 3D printanog modela tijekom procesa katalitičkog uklanjanja veziva, što će rezultirati čistim metalom s ostatkom veziva.
  3. Nakon toga se model stavlja u uređaj S200-C te se procesom sinteriranja dodatno uklanja vezivo temperaturama ispod tališta metala. Na taj način će proizvod postići svoju konačnu tvrdoću i čvrstoću.

Mehanička svojstva FFF printanih dijelova u potpunosti su u skladu s MIM standardima kvalitete i čak ih malo premašuju. Stoga se mogu koristiti kao krajnji dijelovi. U nastavku je tablica usporedbe karakteristika FFF i MIM tehnologije.

Kao ovlašteni expert zastupnik za Raise3D proizvođača možete nas kontaktirati za dodatne informacije na email: [email protected] ili [email protected]