MetalFuse Raise3D

MetalFuse Raise3D

Printanje metala pomoću novog Raise Forge1

Raise3D MetalFuse sustav je  potpuno integrirani sustav za 3D print metala, razvijen u bliskoj suradnji s BASF Forward AM  kompanijom i Ultrafuse filamentima metala.

Glavne primjene metalnih dijelova proizvedenih FFF 3D printanjem su alati, šablone i učvršćenja, funkcionalni dijelovi i prototipovi te proizvodnja malih serija.

MetalFuse Raise3D sustav nudi cjelovito rješenje, koje se sastoji od postupka izravnog metalnog 3D printanja, uparenog s posebnom verzijom slicera ideaMaker-a kompatibilnog s MIM opremom. Uz ovo rješenje, prednosti MetalFuse-a uključuju niske režijske troškove i mogućnost obavljanja serijske proizvodnje.  MetalFuse štedi više energije i ekološki je prihvatljiviji u usporedbi s procesima kao što su CNC i SLM (Selektivno lasersko topljenje).

Sustav Raise3D MetalFuse sastoji se od stolnog 3D printera Forge1, peći za katalitičko uklanjanje veziva D200-E, peći za sinteriranje S200-C, programa za “slajsanje” ideMaker Metal i filamenata Ultrafuse tvrtke BASF Forward AM.

Dakle, proces obrade je sljedeći:

  1. Model se printa na Forge1 3D printeru
  2. Model se stavlja u uređaj D200-E, te se polimer uklanja iz 3D printanog modela tijekom procesa katalitičkog uklanjanja veziva, što će rezultirati čistim metalom s ostatkom veziva.
  3. Nakon toga se model stavlja u uređaj S200-C te se procesom sinteriranja dodatno uklanja vezivo temperaturama ispod tališta metala. Na taj način će proizvod postići svoju konačnu tvrdoću i čvrstoću.

Materijali - filamenti

Raise3D MetalFuse sustav podržava BASF Forward AM 1.75 filamente metala — Ultrafuse 316L i Ultrafuse 17-4 PH — doprinoseći jednostavnosti, učinkovitosti i sigurnosti procesa printanja, kao i vrhunskoj kvaliteti samog modela. S ovim visokokvalitetnim materijalima, sustav MetalFuse omogućuje bolju ponovljivost printanja i veću stopu iskorištenja.

Firat Hizal, voditelj poslovne grupe metalnih sustava u BASF 3D Printing Solutions organizaciji rekao je da Metal FFF nudi veliku prednost kupcima jer je pristupačan, jednostavan za korištenje i eliminira vrlo složen korak u usporedbi s drugim Metal AM tehnikama poput rukovanja prahom. MIM tehnologija može biti najbolje rješenje za proizvodnju dijelova u velikim količinama, dok se Metal FFF može koristiti za proizvodnju sofisticiranijih dizajna u malim i srednjim serijama.

Mehanička svojstva FFF printanih dijelova u potpunosti su u skladu s MIM standardima kvalitete i čak ih malo premašuju. Stoga se mogu koristiti kao krajnji dijelovi. U nastavku je tablica usporedbe karakteristika FFF i MIM tehnologije.

Kvaliteta 3D printa

Raise3D Forge1 može printati slojeve od 0,25 do 0,1 mm, što vam omogućuje masovnu proizvodnju dijelova s glatkim vanjskim površinama. Inovativna metoda katalitičkog uklanjanja veziva ne samo da dovodi do 60% smanjenja vremena obrade (4–12 sati umjesto 12–72 sata), već također omogućuje povećanje gustoće proizvedenih dijelova do 97% razine od kovanog željeza. 

Volumen 3D printanja

Raise3D Forge1 3D printer ima volumen 3D printanja koje varira ovisno o broju upotrijebljenih ekstrudera. Dimenzije su 300 x 300 x 300 mm za način printanja s jednim ekstruderom i 255 x 300 x 300 mm za način printanja s dva ekstrudera. Ovakav veliki volumen omogućuje proizvodnju složenih dijelova za krajnju upotrebu s poboljšanim mehaničkim svojstvima u serijama, što će definitivno zadovoljiti zahtjeve male proizvodnje.

D200-E i S200-C uređaji  projektirani su sa radnim volumenom 200 x 200 x 200 mm što čini dovoljni prostor naknadno obrađenih predmeta u jednoj sesiji.

Upravljačke jedinice

Svi Raise3D MetalFuse uređaji opremljeni su velikim 7-inch osjetljivim ekranima osjetljivim na dodir rezolucije 1024 x 600. Zbog intuitivnog, pažljivo dizajniranog sučelja, uređaji pružaju ugodnu kontrolu omogućujući korisnicima jednostavno upravljanje proizvodnim procesom sa samo nekoliko klikova. Ugrađena kamera također nudi mogućnosti daljinskog nadzora.

 

Cijelokupnu seriju MetalFuse uređaja pokreće posebna verzija programa ideaMaker koji pomaže u pripremi digitalnih modela za 3D printanje. Štoviše, program nudi predloške optimizirane za 3D printanje metala kao i glatke procese sinteriranja i uklanjanja veziva. Posebno izdanje programa ideaMaker za metal također sadrži pojednostavljene algoritme programiranja.

Ukupne dimenzije i težine MetalFuse uređaja su:

  • Forge1 3D printer: 620 x 626 x 1390 mm, dok je težina 75 kg. 
  • D200-E su 806 x 905 x 1583 mm, dok je težina 290 kg.
  • S200-C su 1434 x 1137 x 1974 mm, dok je težina 800 kg.

Uskoro u našoj ponudi biti će i Raise3D Forge1 3D printer, kojeg će te moći vidjeti i testirati u našem izložbenom prostoru firme.

Kao ovlašteni zastupnik za Raise3D proizvođača možete nas kontaktirati za dodatne informacije i za službenu ponudu klikom na sljedeći gumb ili na email: [email protected]