PLA ili PETG?

PLA ili PETG?

PLA ili PETG je jedno od standardnih pitanja koje si novi, ali i iskusni korisnici postavljaju prije početka 3D printanja. U ovom članku saznajte zašto izabrati jedan od njih!

UPOZNAJTE SE S MATERIJALIMA:

PLA i PETG oboje dolaze iz familije poliesternih plastika. Kao i većina FFF/FDM materijala za 3D printanje, oba su termoplastike. To znači da na određenoj temperaturi omekšaju, a nakon hlađenja ponovno se skrućuju. Teoretski, ovaj proces bi se mogao konstatno ponavljati bez gubitaka mehaničkih svojstava i kvalitete materijala. Većina PLA i PETG filamenata dostupni su u 1.75 mm i 2.85 mm varijantama promjera, pa također treba i na to obratiti pozornost.

Kako odabrati materijal?

Ukratko, ako tražite bolja mehanička svojstva i dugotrajnost, uvijek ćete izabrati PETG, a ako Vam je jedino bitna estetska vrijednost, tada biste se vjerojatno trebali odlučiti za PLA.

U ovom članku detaljnije ćemo proći neke općenite značajke, neovisno o proizvođačima, kako biste dobili bolji pregled i ideju koji materijal trebate izabrati prema Vašim potrebama, ali i prema mogućnostima Vašeg 3D printera. U tablici ispod potražite usporedbu standardnih značajki koje zanimaju većinu korisnika!

PLA ili PETG
Usporedba PLA i PETG

Kao što možete vidjeti, oba materijala imaju prednosti i nedostataka kada se uspoređuju jedno s drugim. PETG se više koristi zbog tehničkih sposobnosti i dugotrajnosti, dok je PLA tzv. “početnička” plastika, te je više orijentirana na čistu estetiku.

Na kraju, odgovor na pitanje PLA ili PETG morate donijeti sami, ali nadamo se da Vam je ovaj članak barem malo uspio olakšati odluku!

Kratka napomena:

Kada tražite filament koji biste htjeli kupiti, ponekad za PETG nije zapravo jasno da se radi o PETG filamentu. Mnogi proizvođači stavljaju različita imena, odnosno posebne oznake, pa stoga potražite tehničke specifikacije gdje god su dostupne.

Budući da nismo ulazili u detalje parametara printanja zbog različitosti pojedinih proizvođača, daljnje detalje možete pronaći kod nas na web-stranici!

Ako nakon ovog članka još uvijek imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte direktno preko kontakta na donjem dijelu stranice.

Ako ste već odlučili koji materijal je za Vas, potražite što imamo u našoj ponudi, sigurno ćete pronaći ono što tražite!